Erfaringer fra Fagdag på Lade behandlingssenter

Bilde til Erfaringer fra Fagdag på Lade behandlingssenter

Lade Behandlingssenter ligger i idylliske omgivelser på Lade alle, og har et tverrfaglig, spesialisert rusbehandlingstilbud. Behandlingssenteret er inndelt i fem ulike avdelinger, som alle tilbyr forskjellig behandling; 

www.ladebs.no anbefales for å lese mer om de ulike avdelingene.

Vi var 8 stykker som møtte opp tidlig om morgenen den 27. okt for å lære mer om Lade BS og hvilken jobb som gjøres av psykologene her. Dagen var delt opp i to, der vi først skulle få høre seks halvtimes innledninger om senteret som helhet og de respektive avdelingene. Den andre halvdelen skulle gruppen deles i to slik at fire ble med to psykologer til utrednings- og skjermingsavdelingen og de andre fire ble med to psykologer til AGS. 

Å skulle høre på foredrag i tre timer høres kanskje ikke så spennende ut, men det var det faktisk. Det var helt tydelig at de hadde gledet seg til å få besøk av unge psykologspirer, og store deler av de tre første timene besto i at vi pepret dem med spørsmål som de velvillig svarte på. Det var utrolig interessant å høre om det brede fagmiljøet og behandlingstilbudet Lade BS tilbyr. Vi ble forøvrig servert kaffe og te og gratis lunsj, noe som ble godt mottatt av de deltakende. 

Med fare for å virke sjåvinistisk; det føles utrolig bra å bli tatt imot av ledergruppen ved Lade BS, og nesten se hvordan spyttsekresjonen øker i møtet med oss kommende psykologer. Det er helt åpenbart at vi er en ettertraktet gruppe på jobbmarkedet. Vi slapp å stå med lua i hånda, og ble veldig raskt husvarme siden vi ble tatt så godt imot.

Undertegnede ble med to psykologer til Avdeling for gravide og småbarnsfamilier (AGS). Det er en avdeling hvor gravide med rusproblemer legges inn, gjerne sammen med barnefar, slik at fosteret skal slippe de negative effektene av alkohol og/eller narkotika. Familiene forblir gjerne innlagt også etter fødsel slik at de har et stabilt bosted med tverrfaglig oppfølging også i de første årene av barnets liv. Avdelingen er laget slik at alle familier har en egen leilighet inne i bofellesskapet med bad, soverom og oppholdsrom, mens stue og kjøkken er felles for alle beboerne. De som er innlagt på AGS er stort sett mennesker som har hatt et rusproblem fra tidlig ungdomsalder, slik at de har lite trening i det meste som har med vanlig familieliv å gjøre. Derfor er det lagt opp slik at det er beboerne som "driver" huset, med f.eks. handling, matlaging, vasking o.l. i samarbeid med miljøterapeutene. 

For en psykolog gir opplegget ved AGS veldig gode muligheter til å jobbe langsiktig med klientene. De fleste beboerne vil som sagt være der over flere år. Det gir et langsiktig behandlingsforløp, med mindre fokus på kostnadseffektivitet og behandlingskøer. Psykologene får jobbe med det som underligger rusproblematikken til beboerne, psykologiske forberedelser til å føde (mange av beboerne har opplevd overgrep), og traumebehandling (f.eks. EMDR). I tillegg får de jobbe systemisk med familien og med tilknytning. Når man har en hel familie tilgjengelig blir det lettere å jobbe målrettet med hele familien og skape et godt omsorgsmiljø for barnet, også etter utskrivelse.

En annen ting som gjør gravide rusmisbrukere veldig spennende å jobbe med er at de svært ofte har veldig god motivasjon for å forandre livet sitt. De ønsker et annet oppvekstmiljø for barnet sitt enn de selv hadde. Et annet poeng er at man ikke bare hjelper en klient, men at man hjelper en hel familie mer systemisk. Dette kan gi gode prognoser for utfallet til disse klientene.

Det er garantert mye mer som kan sies om AGS, men dette var det jeg kom på. Hvis noen vil vite mer er det bare å se på nettsidene til ladebs.no eller å sende meg en mail. På grunn av universets lover om tid, sted og rom hadde jeg ikke mulighet til å være på Utrednings- og skjermingsavdeling, så jeg håper at noen av de fire som var der kan legge ut en kommentar om hvordan det var. 

Best regards/yours faithfully

Iver

 

 

Postet i kategorien: Fagdag erfaringer